Vi skickar inom 1-2 dagar!

[TOP_IN_SMALL]
Laddar en massa information...
Loading...

Vattenpumpen är en mycket viktig del av kylsystemet, som spelar en viktig roll för att hålla motorn i rätt temperatur i vår bil. Pumpfel kan få allvarliga konsekvenser, så ignorera inte de första tecknen på potentiell skada på denna del. Så vad är symtomen på en trasig vattenpump, och hur kontrollerar man om denna komponent faktiskt är boven?


Vattenpumpen är en mycket viktig del av kylsystemet, som spelar en viktig roll för att hålla motorn i rätt temperatur i vår bil. Pumpfel kan få allvarliga konsekvenser, så ignorera inte de första tecknen på potentiell skada på denna del. Så vad är symtomen på en trasig vattenpump, och hur kontrollerar man om denna komponent faktiskt är boven?

Vad gör vattenpumpen?

Vattenpumpen ansvarar för att säkerställa korrekt cirkulation av kylvätskan i motorn.

Beroende på biltillverkarens koncept kan vattenpumpen monteras på motorn eller någon annanstans . Dess funktion förblir dock densamma oavsett plats - att pumpa kylvätskan och hålla den cirkulerande.

Kylarvätskan, som rör sig genom speciella kanaler i motorn , absorberar värme och släpper sedan ut den i kylaren , där vätskan, kyls av den kalla luften, går tillbaka till motorn. Vattenpumpens funktion är att upprätthålla denna cirkulation och förse motorn med kylvätska som kommer att kunna hålla motorn inom rätt temperaturområde. 

Hur viktig är vattenpumpen i kylsystemet?

Naturligtvis, genom att prata om hur vattenpumpen och hela kylsystemet fungerar, kan vi mycket snabbt förstå varför detta element är viktigt för vår bil . En defekt vattenpump kan mycket snabbt få motorn att överhettas.

Om vi ​​ignorerar de första symtomen på skador på vattenpumpen riskerar vi ett ännu mer omfattande haveri och naturligtvis ännu större kostnader för att reparera skadan.

De vanligaste symtomen på en skadad vattenpump

Nu när vi vet hur en vattenpump fungerar och varför den är så viktig, kan vi titta på vad symptomen på en trasig bilvattenpump är och vad vi kan göra åt det.

Som nämnts ovan kan det vara onödigt att ignorera de första signalerna om ett fel. Det är därför vi inte bara bör veta vilket beteende vår bil kan tyda på potentiell skada, utan också vad ett specifikt symptom kan betyda . Tack vare detta blir det mycket lättare att ta en snabb och bra reaktion och därmed kommer vi att kunna undvika riktigt krissituationer.

I första hand är det verkligen nödvändigt att nämna situationen där fel på vattenpumpen är den vanligaste orsaken. I vanliga fall handlar det helt enkelt om att överhetta motorn , speciellt om det sker vid helt slumpmässiga tillfällen och inte vid när du kanske belastar motorn mycket.

En av anledningarna till att motorns temperatur stiger är en skadad vattenpump som inte kan pumpa kylvätskan tillräckligt effektivt. Det betyder förstås inte att pumpen alltid kommer att vara boven – vi bör noggrant kontrollera hela kylsystemet innan vi kommer till en slutgiltig dom.

Ett annat problem är mycket ofta synligt vid första anblicken. Det är en kylvätskefläck som kan dyka upp under vår bil när den är parkerad. Men hur kan du vara säker på att det verkligen är kylvätska och inte något annat ämne? Allt beror på om färgen på pölen ungefär motsvarar färgen på vår kylvätska . Detta kan betyda att din vattenpump läcker, men det kan också vara ett problem relaterat till skador på själva kylaren, expansionskärlet eller kylarslangarna .

Om vi ​​tror att det är något fel på vår motor är det värt att bara ta en titt runt vattenpumpen. Visuell inspektion kan föreslå en annan aspekt som gör att vi kan försäkra oss om att problemet faktiskt kan ligga där. Om det finns tecken på korrosion eller gropbildning i metallen på pumpen kan det betyda att kylvätskan har läckt från denna del under en längre tid , och skadorna på pumpen blir större.

 

Kan man byta vattenpumpen själv?

Vi vet redan hur man kontrollerar vattenpumpen i bilen , men vad ska man göra nu om den är skadad? Även om det inte är den enklaste reparationen kan vi reparera eller byta ut den själva. Vi avråder dock från att göra det utan att ha lämplig kunskap om din bil - att försöka göra detta på egen hand utan lämplig kompetens kan göra skadan ännu värre.

Svårigheten att reparera beror på vart pumpen överhuvudtaget är placerad . Hela processen blir mycket lättare om pumpen sitter separat. Om den drivs av kamremmen, rekommenderas det också att byta ut kamrem med en vattenpump , om inte pumpen drivs ave en kamkedja.

När du byter vattenpump på egen hand måste vi komma ihåg flera viktiga saker, som att arbeta på en kall motor, ha nödvändiga verktyg, såväl som stor noggrannhet och ordentlig läckagetestning av hela systemet innan vi ger oss ut på vägen igen.

 

Hur mycket kan det kosta att byta vattenpumpen i verkstaden?

Om symtomen på ett vattenpumpfel indikerar ett allvarligt fel, och vi inte har kunskapen för att reparea detta problem själva, kommer ett besök hos en mekaniker att vara nödvändigt. Men hur mycket kan ett sådant nöje kosta oss?

Beroende på vart vattenpumpen är placerad, samt hur mycket arbetet är och vilken bil vi pratar om, bör kostnaden för 1000-2000 uppskattningsvis. Det är värt att betona här att när det gäller en vattenpump bör vi inte använda budget produkter.

Rätt Del

Vi hjälper dig välja rätt del

Chat-Support

Måndag - Torsdag: 9:00-16:00

Hitta snabbt

delar till din bil

Låga Priser

Prispressaren på nätet

Denna sida använder cookies, genom att forsätta surfa godkänner du detta.