Vi skickar inom 1-2 dagar!

[TOP_IN_SMALL]
Laddar en massa information...
Loading...

 Om du inte bytt eller inte vet när ditt luftfilter byttes senast kanske du har märkt något av följande symptom. Ökad bränsleförbrukning, sämre prestanda?


 

 Skydda din motor
Luftfiltret är designat för att släppa in ren luft i motorn och är ditt fordons första försvarslinje genom att förhindra luftburna föroreningar som smuts, damm och löv från att dras in i motorrummet. Med tiden kan motorns luftfilter bli smutsigt och förlora sin förmåga att filtrera luften som går in i motorn. Om ditt luftfilter blir igensatt av smuts och skräp kan det ha en djupgående effekt på prestandan hos din bils motor. Läs vidare för att lära dig tecken och symtom på ett smutsigt motorluftfilter.

Brist på acceleration
En hastighetsmätare i en bils instrumentbräda, som visar den röda nålen placerad på noll miles per timme.
Om det verkar som att ditt fordon reagerar långsamt när du trycker ner gaspedalen, kan det vara en indikation på att din motor inte får tillräckligt med ren luft. Ett smutsigt luftfilter minskar mängden ren luft som kommer igenom motorn, vilket minskar dess kraft och prestanda. Att byta ut ditt smutsiga motorluftfilter mot ett nytt, rent kan förbättra din motors acceleration.

Dålig motorprestanda
En man som byter ut ett smutsigt luftfilter på ett fordon.
Motortändningar, grov tomgång och hårda starter kan alla spåras till ett igensatt motorluftfilter. Det smutsiga luftfiltret begränsar lufttillförseln till motorn vilket gör att oförbränt bränsle bildar en sotrester som samlas på tändstiftet. Detta smutsar ner tändstiften och minskar deras förmåga att avge den gnista som behövs för förbränningsprocessen. Byte av luftfiltret och de påverkade tändstiften kommer att återställa din motors prestanda.

Konstiga motorljud
Efter att ha kört ditt fordon ett tag lär du dig vilka ljud som är normala för din motor. Om du börjar höra hostande eller poppande ljud från motorrummet, eller om ditt fordon vibrerar för mycket, kan det vara ett symptom på ett smutsigt luftfilter som skadar ett tändstift. Att byta ditt luftfilter innan det blir igentäppt säkerställer att du inte också behöver byta tändstift.

Upplyst kontrollmotorlampa
En hastighetsmätare i en bils instrumentbräda som visar den röda nålen placerad på noll miles per timme, med ett par extra varningslampor tända.
Ett smutsigt luftfilter är en av de saker som kan få din Check Engine-lampa att tändas, orsakat av en otillräcklig tillförsel av luft till motorn som resulterar i en uppbyggnad av kolavlagringar. Låt din mekaniker skanna ditt fordon för att spåra källan till problemet, eftersom det kan vara så enkelt som att byta ut luftfiltret.

Svart Rök Som Kommer Från Avgasröret
En annan konsekvens av ett smutsigt luftfilter är svart rök eller lågor som kommer från avgasröret. Bristen på ren luft kan leda till att gasen inte förbränns helt under förbränningsprocessen. Det oförbrända bränslet lämnar sedan fordonet genom avgasröret i form av svart, sotig rök eller lågor i änden av avgasröret.

Smutsigt luftfilter
Någon som bär gummihandskar och håller upp ett smutsigt luftfilter ovanför ett öppet motorområde på ett fordon i bakgrunden.
Ett filter som är igensatt av smuts är ett tydligt tecken på ett smutsigt luftfilter. Att utföra en visuell inspektion är ett enkelt sätt att veta om ditt luftfilter behöver bytas. Ett helt nytt luftfilter är vit eller benvit till färgen, medan ett smutsigt luftfilter kommer att se mörkare ut med smutsen och skräpet synligt.

Minskad bensinkörning
Om du kör ett äldre förgasat fordon är en minskning av bränsleekonomin ett vanligt tecken på ett smutsigt luftfilter. Förgasaren blandar luft och bränsle i rätt förhållande för förbränningsprocessen. När din motor inte får tillräckligt med ren luft, kan den kompensera genom att använda mer gas för att producera den kraft den behöver för att prestera. Ett rent luftfilter kan hjälpa dig att spara på gasen.

Nyare fordon med bränsleinsprutning använder omborddatorn för att uppnå optimal luft- och bränsleblandning och automatiskt justera bränsleflödet. Luftfiltret har inte mycket av en effekt på gas körsträcka för nyare fordon.

Hur ofta ska man byta motorluftfilter
Medan tillverkare varierar på sina rekommendationer om hur ofta ditt luftfilter ska bytas, om du märker något av dessa tecken på ett smutsigt luftfilter, är det dags att inspektera ditt luftfilter. Att undersöka luftfiltret är något du kan göra själv eller så kan du låta din mekaniker titta på det. För att göra det själv, se först din användarmanual för filtrets placering och kolla in den här steg-för-steg-guiden för att ta bort luftfiltret.

Vanligtvis är ett nytt motorluftfilter vit eller benvit till färgen. Om motorns luftfilter är vitt eller bara lite smutsigt är det bra att sitta i. Ett tunt lager av smuts kan rengöras genom att knacka på det för att frigöra det lösa skräpet. Om filtret är inbakat med smuts och andra föroreningar måste det bytas.

Rätt Del

Vi hjälper dig välja rätt del

Chat-Support

Måndag - Torsdag: 9:00-16:00

Hitta snabbt

delar till din bil

Låga Priser

Prispressaren på nätet

Denna sida använder cookies, genom att forsätta surfa godkänner du detta.